Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken of reinigen en daarna beschermen en onderhouden. Hoe doe ik dat nou goed ?

Heeft u moeite met het onderhoud van uw natuursteen, wij helpen u alvast een beetje op weg om het wat eenvoudiger te maken. Wij gaan altijd uit van een drie stappenplan om uw vloer, keukenblad of badkamer te optimaliseren.

Stappenplan:

  1. Reinigen 
  2. Beschermen
  3. Onderhouden
1. Reinigen natuursteen, keramische tegels of andere steensoorten in huis. Behandel eerst de meest erge vlekken met het juiste reinigingsmiddel. Uiteraard test u dit eerst op een plaats die niet in het zicht legt. Vaak is het zo dat diep ingetrokken vlekken met een hoger geconcentreerd reinigsmiddel behandeld dienen te worden. Hierna gaat u de vloer, het aanrechtbladblad of de badkamer in zijn geheel schoonmaken. Nu mengt u het reiniginsmiddel met schoon water. Na afloop schoommaken met helder water. Dit is een periodieke onderhoudsbeurt, een frequentie van een keer per maand, of een keer per kwartaal moet hier in volstaan.

Tip ! 
Meng reiniginsproducten nooit met elkaar, het is namelijk zo dat het een het ander opheft, een nare bijkomstigheid is dat er schadelijke gassen kunnen vrijkomen. Voeg nooit te heet water toe, bepaalde bestandsdelen in het reiniginsproduct zullen vervliegen waardoor het reinigende effect minder wordt.

2. Beschermen natuursteen, keramische tegels of ander steensoorten in en rondom het huis. Voordat u begint met het beschermen van de tegels of natuursteen moet de vloer goed gereinigd worden zoals omschreven bij stap 1. Er zijn veel beschermende producten voor natuursteen op de markt, impregneringen zonder kleur verdiepers, impregneringen met kleur verdiepers, was soorten en coatings. Maak hierbij een goede afweging wat te gaan gebruiken. Zorg ervoor dat de vloer, badkamer of het keukenblad goed droog is, hoe droger het natuursteen hoe beter de hechting van het impregnaat, de was of coating. Houdt ook rekening met de opname van het product, graniet heeft een veel dichtere toplaag dan bijvoorbeeld marmer, travertin, leisteen, Belgisch hardsteen, Chinees hardsteen of kalksteen. Breng het beschermende product aan op het natuursteen, uiteraard test u eerst even op een plaats die niet in het zicht legt wat het effect is. Laat het product haar werk doen, neem overmatig residu wat op het natuursteen blijft liggen zo snel mogelijk af. Herhaal dit desgewenst nog een keer. Het beschermen van natuursteen is een toepassing die u bijvoorbeeld een keer per jaar toepast, dit is een beetje verschillend per nauursteen soort.

Feit of fabeltje !
Kleur verdiepers, coatings, waslagen of vlekstoppen geven een bescherming van tijdelijke duur, door weersomstandigheden, slijtage door beloping is deze stap een tijdelijke oplossing. Ook is het zo dat de coatings of vlekstoppen en andere impregnaten de opname van vlekken, vocht en vuil vertragen. Uw vloer is dus nooit voor 100% beschermend na gebruik van de onderhoudsproducten.

3. Onderhouden van natuursteen, keramische tegels of andere steensoorten in en rondom het huis.Dit noemen we de dagelijks onderhoud van het natuursteen, de schoonmaak frequentie is hier veel hoger dan bij de eerste 2 stappen. We doen dit wekelijks of maandelijks. De meeste van deze producten worden verdund met water en gewoon teogepast als een dweilwas. De verschillende soorten groene of edel zepen, coatings en wassen zijn dan ook bedoeld voor het onderhoud van uw natuursteen, door deze onderhoudsproducten blijft uw natuursteen mooier op kleur, beschermend en eenvoudiger in het onderhoud. Voor het echt reinigen van uw vloer dient u stap 1 toe te passen. Let op ! Door de krachtige zuurvrije reinigers gaan aangebrachte beschermlagen verloren, als u alleen onderhoud is dit niet het geval. 

Totaalpakket Chinees hardsteen binnen, Belgisch hardsteen binnen

Totaalpakket Chinees hardsteen buiten, Belgisch hardsteen buiten
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »