Onderhoud Belgisch hardsteen

Onderhoud Belgisch hardsteen

Het onderhoud van Belgisch hardsteen, eenvoudig reinigen, beschermen en onderhouden in slechts drie stappen. Belgisch hardsteen eenvoudig schoonmaken. Voor gezoet en gepolijst hardsteen.

Voor nieuw gelegde Belgisch hardsteen vloeren volgt u eerst de onderstaande stap, hiernaar gaat u door naar het reingen, beschermen en onderhouden van natuursteen. Voor hardsteen wat alreeds langere tijd ligt sla dan de onderstaande stap over. 

Belgisch harsteen gelegd in de specie of mortel. De eerste 6 tot 8 weken. Reinig de vloer met lauw warm water, voeg eventueel een scheutje zuurvrije grondreiniger toe om de cementsluier te verwijderen. Laat na ieder schoonmaakbeurt de vloer goed drogen, 24 tot 48 uur volstaat hierin. Restvochtwaarde van de vloer moet 2 tot 4% zijn voor de volgende stap.

Belgisch hardsteen gelegd in de lijm. De eerste 2 tot 4 weken. Reinig de vloer met lauw warm water, voeg eventueel een scheutje zuurvrije grondreiniger toe om de cementsluier te verwijderen. Laat na ieder schoonmaakbeurt de vloer goed drogen, 24 tot 48 uur volstaat hierin. Restvochtwaarde van de vloer moet 2 tot 4 % zijn voor de volgende stap. 

Let op ! Laat in deze periode altijd de vloerverwarming uitstaan. Droogtijden zijn een indicatie en afhankelijk van de verschillende seizoens- en weersomstandigheden.


Reinigen
De eerste stap het reinigen van Belgisch hardsteen. Doe een scheutje zuurvrije grondreinger in een emmer met water, mop of dweil de gehele vloer en laat het reinigingsproduct goed inweken.( ongeveer een 10 tot 20 minuten ) Voor olie of vetvlekken gebruikt u de HMK R154 Losefix. Neem hierna de vloer goed af met schoon water. Hoe schoner de vloer hoe beter het resultaat in de volgende stap het beschermen van Belgisch hardsteen. Benodigdheden: Emmer of mopset. Schone dweil, mop of microvezeldoek

Beschermen 
De tweede stap in het Belgisch hardsteen vloer onderhoud. Het kleurverdiepen, coaten of impregneren. Schud het gewenste beschermingsproduct goed voor gebruik. Breng het product aan in een verfbakje. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan, hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een pluisvrije doek. 
Hieronder een greep uit het assortiment van de meest gebruikte beschermers, lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter:
HMK S232 Vlekbescherming zonder oplosmiddelen
HMK S234  Vlekstop Top effect
HMK S242    Kleurverdiepende bescherming
HMK S244    Vlekbescherming kleurverdiepende werking
Overzicht van alle coatings, kleurverdiepers en imregneermiddelen van Moeller Stone Care.
Benodigdheden: Verfset ( lakroller met verfbakje ) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek. 

Onderhoud
Bij het onderhoud van Belgisch hardsteen hebben we 2 manieren, droog en nat reinigen van natuursteen. We noemen dit kort periodiek reinigen, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.
Droog reinigen van marmer, gebruik een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Om minder vuil zoals zand of vuil in uw huis tegen te gaan zorgt u dat er een goede inloopmat ligt bij de voordeur. 
Het nat reingen van marmer. Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of edelzeep in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen. Voor sterk belopen oppervlakte wisselt u eenmaal per 4 a 5 keer af met de P319 Marmer en Granietpolish
Benodigdheden: Emmer of mopset met een schone dweil, mop of microvezeldoek. 

Reparatie
Mocht u tijdens het reingen van uw Belgisch hardsteen kleine beschadigingen tegenkomen, dan is dit uiteraard geen probleem, u kunt dit zelf verhelpen met de nieuwe reparatiesets van Proffill. 

Reacties

 1. Rob van den Berge Rob van den Berge

  Beste Anja,

  Vlekken ontstaan door zuur op hardsteen soorten zijn zeer moeilijk te verwijderen. Het kalk in het hardsteen gaat direct een reactie aan met het zuur. U kunt de plekken licht schuren met speciale schuurpads of schuurpapier. Begin vanaf een korrel 200 met schuren en bouw zo het hardsteen weer op tot de gewenste glansgraad. Ik schat dat dit een korrel 500 a 600 is. Het schuren en polijsten dient goed te gebeuren anders krijgt u glansverschil ten opzichte van de rest. Nadat u het hardsteen heeft behandelt is het verstandig om deze te impregneren met bijvoorbeeld een hardsteen olie van Moeller Stone Care of Stonetech.

  Met vriendelijke groet,

  Rob van den Berge

  Marmer & Terrazzo

 2. Anja Anja

  Beste heer/mevrouw,
  Onlangs zijn wij in het bezit van een huis met een Belgisch hardstenen vloer in de hal. Op deze vloer zitten diverse doffe plekken t.g.v. waarschijnlijk een hondenmand en iemand werd ziek en heeft erop gespuugd. Kunt u ons aangeven hoe wij deze doffe plekken het beste kunnen behandelen? Alvast bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Anja Hulshof

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »